Constructia constiintei

QUOTE (delia delia @ Jun 19 2008, 02:29 PM)

1. Imi vine in minte acum construirea catedralei Notre-Dam. Munca si sacrificiul omenesc in cati ani? 180 paremi-se. A servit constiintei despre care vorbesti?
2. Catedrala Neamului romanesc care se vrea construita la atatia ani distanta, insa beneficiind de tehnologie, va servi cumva constiintei despre care vorbesti?

 

1. Da.
– pentru ca acea constiinta asa s-a format si impus de-a lungul vremii.
Uite, Piramidele egiptene au fost ‘motorul’ si ‘scopul’, motivatia in jurul caruia s-a format o oranduire omeneasca.
Si invataturile lor dainuie si astazi.

Generatiile noastre se formeaza prin scoli si facultati. Atunci, acestea nu existau.
Pentru ei, atunci s-au format.
Atunci au aparut cei ce trebuiau sa gandesca formele – germenii arhitectilor, cei ce trebuiau sa vada cu se poate construi- germenii inginerilor, cei ce construiau, sculptau, inscriptionau; cei ce oblojau ranitii; cei ce organizau mesele, tineau evidentele munci-plati, transporturi, samd, si in plus cam tot ceea ce astazi consideram a fi lucruri comune in ‘viata’ organizatorica a societatii omenesti…
Este cunoscut faptul ca atunci au aparut primele fabrici ale omului, respectiv de paine.

Constiinta despre care vorbim, Delia, se formeaza in jurul unui tel, odata cu formarea echipei si cu transmiterea cunostintelor.

Dar uita-te la Domul din Koln; la Marele Zid Chinezesc; sunt constructii majore pe toate continentele, piramide pe trei sau patru dintre ele; desenele uriase de la Nasca; Domul din Milano, construit in 800 de ani, prima constructie facuta cu efort EUROPEAN. In josul paginii am sa-ti pun doua poze.
Una este de pe acest Dom, iar cealalta ai sa o recunosti singura.

Dar ai sa spui ca asta este parerea mea, nu si a ta.
De acord, dar incerc sa aduc un argument in favoarea ei:
daca aceste mega-constructii aveau menirea ca in jurul construirii lor sa se formeze acea constiinta speciala, inseamna ca urmasii primilor oameni care au trecut si absolvit acest ‘team-building’, ar trebui sa se gaseasca azi, in postura de a fi cei mai avansati tehnologic.

Si daca imi dai voie, ma uit in cosmos, si vad ca primele navete spatiale si sonde exploratoare au pe ele o sigla si un steag. Sigla este cea a unei agentii civile, NASSA, iar steagul este cel al USA. (sunt si oameni care isi vad de treaba lor; sau poate a constiintei de care vorbim…da?).
Bine, ai sa ma intrebi, dar ce ‘piramide’ au SUA, care acum 300 de ani nu existau?
Nici una.
Au altceva: o limba.
Cea engleza, care (sta precum pielea pe trupurile noastre formate din organe) acopera „popoare si limbi si neamuri si obiceiuri”, adevaratul Babilon
Limba engleza?
Da, nu uita ca noi suntem minti, prin care circula spiritul inteligentei,
ca CUVANTUl este tot si ca de la cuvant a pornit tot.

Prin urmare, strabunii vorbitorilor de limba engleza ar fi trebuit sa fie echipa care s-a instruit prima.
Si, intradevar, prima megaconstructie, este cea a megaliticelor stanci de la Stonehenge!
A fost realizata imediat dupa epoca pietrei si inainte de cea a bronzului!
Au carat – pentru un scop practic nepatruns nici pana azi- stanci de pana la zeci de tone, si de la distante de pana la 300 km. Pe uscat si pe mare.
Acestia au fost druizii, strabunii englezilor de azi, Delia.

Si nu poti sa nu recunosti ca limba straina cea mai invatata pe glob azi este engleza, ca tot ce este legat de calculator si internet a aparut tot in engleza, ca filmele si muzica primita pe casete, in anii de izolare comunista, erau in engleza, ca regulile fotbalului, tenisului, vin tot din acea regiune…
Citeste in cartea mea, ca am detaliat aceste idei. Pana si cuvintele incrucisate (cross-words, apropo de Cuvant…), scrabble sau puzzle, provin din aceeasi sursa. Canalele de informare Discovery sau National Geografic, provin tot di acele minti ce gandesc in engleza.
Primul centru de invatamant al omului, este OXFORD-ul. Ce functiona cu reguli stricte, profesorii neavand voie sa se casatoreasca. Ca o religie a stiintei, Delia.
Iar Anglia, nu ma feresc sa o spun, de fapt nici nu spun eu acest lucru ci evidenta, poporul englez, a civilizat planeta.

Prin urmare, Delia, spun cu convingere ca DA, acea constiinta despre care vorbim, nu numai ca avea nevoie, dar s-a folosit din plin de aceste constructii, care, in mod ciudat, tie nu-ti inspirau nimic dincolo de simple constructii…
DA, Delia pentru ca acele constructii inseamna invatarea si experimentarea organizarii, si in acest univers, dincolo de materia inerta, se afla ORGANIZAREA!
In legile universale, in gene, in instinct, in inteligenta.
Dumnezeu este (dupa parerea mea!), Spiritul acestei Organizari…

2. NU.
– pentru ca nu avem resursele financiare, ba chiar ne plangem -pe buna dreptate- ca nu sunt bani ptr nimic (caz in care poate ca Biserica mai bine ar fi ajutat oamenii, si nu faceau placul orgoliului – ‘Cea mai mare…’
– pentru ca oricum, Biserica este forta cea mai ramasa in urma, dintre fortele care ar fi trebuit sa ajute omul in gasirea lui Dumnezeu, respectiv a deveni om responsabil (macar sa se respecte cele 10 porunci)…
Prin urmare, doar o noua constructi facuta cu efortul unor oameni oricum sleiti de resurse.

Iar privind aceasta constructie din punctul de vedere exprimat mai devreme, realizezi ca, din pacate, nu mai foloseste la nimic.
Mai bine se faceau, cu acelasi efort, mai multe biserici mici, si astfel incapea lumea, de Pasti, in ele, in noptile ploioase…

Ei, dar cine are timp sa citeasca ditamai textul.
Daramite sa mai stea sa si inteleaga…

Era sa uit de steaguri.
Numara stelele, pozitia, albastrul din spatele lor, citeste cum a fost facut acest Dom din Milan, apoi cauta istoria steagului european, convinge-te ca nu-i nici o legatura, alta decat aceea care este prea incredibila pentru a o accepta…
Sau, tot asa de bine, poate fi o coincidenta.
Insa nu trage concluzia inainte sa cercetezi.

 

ue

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: