Despre Geneza

Trimis la data de: Jul 3 2008, 10:50 AM

QUOTE (ellla @ Jul 2 2008, 10:59 PM)

geneza explica nasterea si evolutia omului sau cum ?

Da, si nu numai…
In Geneza gasesti, cred ca era mai corect sa spun asa, atat certificatul de nastere al omului (barbat si femeie), cat si pe cel al omului descris mai devreme, omul posesor de minte inteligenta, ratiune si mai presus de toate, constiinta.

Uite, cam asa cred eu ca trebuie inteleasa Geneza, gasind intelesul mesajului din ea, si suprapunandu-l pe evidenta faptelor, si bineinteles, admitand ca Dumnezeu este Spiritul ce insumeaza Legile de Organizare din Univers, cele din Gene, din Instincte si din Inteligenta.
Si desigur, Constiinta din mintile noastre…

1. Legile Natural Universale, dupa care Universul a fost creat.

Spatiul si materia:”La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.” ,”a făcut şi stelele”;

Undele, respectiv fortele universului: „Să fie lumină!” Şi a fost lumină.”;

Temperatura: „Şi Dumnezeu a făcut taria, şi ea a despărţit apele care sunt dedesubtul tariei de apele care sunt deasupra tariei. Şi aşa a fost.”;

Era Glaciara: „Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, şi să se arate uscatul!” Şi aşa a fost.”

Timpul, si curgerea lui: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii;]

2. Legile ARN-ului, ADN-ului, legile Geneticii, dupa care toate vietatile au fost create.

Aparitia plantelor: „Să dea pământul verdeaţă, iarbă cu sămânţă, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor şi care să aibă în ei sămânţa lor pe pământ.” Şi aşa a fost. „;

Aparitia animalelor: „Să mişune apele de vieţuitoare, şi să zboare păsări deasupra pământului pe întinderea cerului.”, „Să dea pământul vieţuitoare după soiul lor, vite, târâtoare şi fiare pământeşti, după soiul lor.” Şi aşa a fost.”,

alaturi de instinctele ce urmau sa le guverneze:”Creşteţi, înmulţiţi-vă, şi umpleţi apele mărilor; să se înmulţească şi păsările pe pământ”.”;

si aparitia omului, cu destinul lui, barbat si femeie bipezi: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”,”parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.

si dominati doar de instincte : „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul, şi supuneţi-l; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”.

3. Legile inteligentei, ale ratiunii, aparitia constiintei.,

Omul primitiv inca nu muncea pamantul nu era nici un om ca să lucreze pământul.”;

Aparitia luminii constiintei :”i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.

Inteligenta si ratiunea i-au dezvaluit omului constient instrumentul cunoasterii, stiinta cu beneficiile ei: „Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuţi la vedere şi buni la mâncare”

A fost avertizat de necesitatea discernamantului,roadele‘ stiintei putand fi si ‘otravitoare’, dupa cum am aflat de atatea ori in istoria noastra:”pomul vieţii în mijlocul grădinii, şi pomul cunoştinţei binelui şi răului

4. Legile de organizare a societatii omenesti, mugurele civilizatiei:

Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.”; „Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească. Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit.”

5. Aparitia limbajului:

Toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele.
Comunicarea, disparitia singuratatii animalice, aparitia constiintei publice: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.”

6. Aparitia mecanismului de invatare,

a cunostiintelor celor ce au fost („omul a adormit”), si transmiterea lor inspre cei ce vin, scoala, cu care ne impletim existenta:”De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup.
„Adam a pus nevestei sale numele Eva (Adică: Viaţă.): căci ea a fost mama tuturor celor vii.”

7. Avertismentul ca pornirile instinctive din om („şarpele a zis femeii: „Hotărât, că nu veţi muri:)
il va impinge pe acesta sa nesocoteasca discernamantulDar despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: „Să nu mâncaţi din el, şi nici să nu vă atingeţi de el, ca să nu muriţi.” ).

Experienta trista a depasirii liniei dintre bine si rau, intamplata de atatea ori: razboaiele mondiale, bomba atomica samd, „dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii, şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul”.

Pe om, invatarea, stiinta, experienta si cunoasterea cumulata i-a dat posibilitatea sa ajunga in postura de a gresi, ((„Omul a răspuns: „Femeia pe care mi-ai dat-o ca să fie lângă mine, ea mi-a dat din pom şi am mâncat.”), iar mai departe, pornirile de dominatie ce rezida din instincte („Ce ai făcut?” Femeia a răspuns: „Şarpele m-a amăgit, şi am mâncat din pom.” ) sunt cele responsabile…

8. Aparitia regulilor tot mai stricte de limitare a pericolelor globale (inarmarilor nucleare, geneticii, spre exemplu):

„şi la răsăritul grădinii Edenului a pus nişte heruvimi, care să învârtească o sabie învăpăiată, ca să păzească drumul care duce la pomul vieţii.

9. Omul inteligent si posesor de constiinta, ajutat de scoala, de invatatura si cunoastere, a inceput sa lucreze pamantul, si mai apoi sa domesticeasca animale:

Adam s-a împreunat cu nevasta sa Eva; ea a rămas însărcinată, şi a născut pe Cain. Şi a zis: „Am căpătat un om (si nu barbat…) cu ajutorul Domnului!” „A mai născut şi pe fratele său Abel. Abel era cioban, iar Cain era plugar.”

Dar cine are timp sa citeasca si in plus sa mai si inteleaga…?

Citesc adesea din Biblie, însă textul ei originar mi-a rămas inaccesibil”… „Dacă învăţăturile originare ale profeţilor şi ale creştinismului sunt epurate de toate adăugirile ulterioare, în special de cele ale preoţilor, rămâne o doctrină în stare să vindece toate bolile sociale ale omenirii„,
gândea acum o sută de ani Einstein.

Vă întrebaţi cum să înţelegeţi un cuvânt sau altul din Evanghelii, Apocalipsă sau Biblie, găsind în aceste cuvinte ceva fie contradictoriu, fie neclar, fie absurd. La această nelămurire răspund: trebuie să citiţi Evanghelia şi toate cărţile cunoscute drept Sfânta Scriptură şi să analizaţi conţinutul lor la fel cum analizăm conţinutul tuturor cărţilor pe care le citim, şi de aceea, dacă întâlniţi ceva absurd, nu căutaţi explicaţii, ci treceţi mai departe, dând importanţă şi semnificaţie doar acelor lucruri care corespund bunului-simţ şi mai ales cugetului vostru. Numai dacă aveţi această atitudine faţă de aşa-numita Sfântă Scriptură citirea ei şi mai ales a Evangheliei poate fi de folos”,
spunea şi Lev Tolstoi…

PS.
Cum comenteaza cei ce cred in viata vesnica de apoi, citatul urmator?

22Domnul Dumnezeu a zis: „Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscând binele şi răul. Să-l împiedicăm dar acum ca nu cumva să-şi întindă mâna, să ia şi din pomul vieţii, să mănânce din el, şi să trăiască în veci.”

Gen 2.9;Gen 4.2;Gen 9.20; „

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: